Web Analytics Made Easy - Statcounter

محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران پس از تکذیب اولیه خود؛ طرحی پولی شدن تونل‌های تهران را تأیید کرد اما گفت این طرح مربوط به دوران «قالیباف» است!

سرویس سیاست مشرق – ماجرای «پولی شدن تونل‌های شهری تهران» به اندازه‌ای دردسرساز بود که رئیس اصلاح‌طلبان شورای شهر تهران برای آن صحبت‌های متناقضی را مطرح کند.

«محسن هاشمی» که چندی قبل در واکنش به این جنجال گفته بود: «به شهروندان تهرانی این اطمینان را می‌دهم که شهرداری هیچ برنامه‌ای برای اخذ عوارض در تونل‌های شهری تهران ندارد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»[۱] به تازگی با تأیید تلویحی طرح شورای شهر تهران برای گرفتن پول از مردم؛ اما این جنجال را به «محمدباقر قالیباف» ربط داده است!

هاشمی با بیان اینکه پولی شدن تونل‌ها مربوط به قانون برنامه دوم توسعه است، گفته: در ماده ۱۵۸ برنامه ۵ ساله دوم شهرداری تهران، شهرداری موظف است به منظور کاهش ازدحام ناشی از تردد وسایل نقلیه شخصی در بزرگراه‌ها، کاهش آلودگی هوای ناشی از تردد بی‌مورد خودروهای شخصی و افزایش اقبال به وسایل حمل و نقل عمومی همچنین دریافت هزینه ساخت زیرساخت‌های حمل و نقل درون‌شهری از قبیل پل‌ها و تونل‌ها از استفاده‌کنندگان شخصی آنها، ضمن فراهم کردن زیرساخت‌ها و پیش‌بینی سازوکار اجرایی، لایحه اخذ هزینه‌های استفاده از این زیرساخت‌ها را در سال اول برنامه به شورا و پس از تصویب به ایجاد سامانه قیمت‌گذاری بزرگراه‌ها، زیرساخت‌های حمل و نقل و محدوده طرح ترافیک تا پایان سال دوم برنامه اقدام کند و درآمد حاصل از این موضوع را به منظور توسعه حمل و نقل ریلی پاک استفاده کنند.

او تصریح می‌کند:

«ماده اشاره شده کاملاً روشن و شفاف است و برای تنویر افکار عمومی باید عنوان شود که در واقع پولی شدن تونل‌ها مربوط است به دوران مدیریت شهری گذشته و به دوره قالیباف بر می‌گردد .»[۲]

*وقتی «ناکارآمدی» از اجرای قانون هم عاجز است!

اگرچه در برخی شهرهای بزرگ دنیا، شهرداری‌ها برخی کانال‌های مالی را بین خود و مردم ایجاد کرده‌اند اما بدیهیست که انجام یکباره این کار در تهران بزرگی که ۱۲ سال با مدیریت جهادی قالیباف به بهترین نحو و بدون پول گرفتن از مردم اداره شد ولی اکنون به دیوار بلند ناکارآمدی و سیاست‌بازی اصلاح‌طلبان برخورد کرده است؛ موجب انکسار افکار عمومی است.

در واقع صحبت بر سر اینست که چرا اصلاح‌طلبان شورای شهر به جای سیاست‌گذاری برای مدیریت کارآمد شهری و ارائه پیوست‌های لازم برای طرح‌های مرتبط با مردم؛ صرفاً مشغول حواشی‌ای مثل حضور شهردار سابقشان در مجلس رقص، نام‌گذاری برای خیابان‌ها، دوچرخه‌سواری و ارائه طرح‌های مختلف و البته بدون پیوست برای پول گرفتن از مردم هستند؟!

بدیهیست که این رفتار عجیب حتی اجرای طرح‌های قانونی را نیز با مشکل مواجه می‌کند و اصلاح‌طلبان شورای شهر نخواهند توانست به کارآمدی بیاندیشند. البته اگر فرضی برای ناراضی‌سازی عمدی مردم در میان نباشد...

*طرح‌های اخذ مالیات شهری از مردم، گران کردن بلیط مترو و ستاندن «جریمه زباله» هم کار قالیباف است؟!

جدای از این و گذشته از تناقضات محسن هاشمی و سایر اصلاح‌طلبان درباره پولی شدن تونل‌های شهری تهران؛ اما یک سؤال جالب دیگر نیز وجود دارد و آن اینکه فرض بر وجود طرحی قانونی برای اخذ عوارض از تونل‌های تهران؛ پس سایر اصرارهای اصلاح‌طلبان شورای شهر برای پول گرفتن از مردم کار کیست؟!

به سخن دیگر اینکه طرح‌هایی مثل اخذ مالیات شهری از مردم، گران کردن بلیط مترو، ستاندن «جریمه زباله» و تأکید بر گران کردن تهران برای بیرون راندن مردم هم کار قالیباف و مربوط به دوران اوست؟!

این «مرتضی الویری» رئیس در سایه شورای شهر تهران بود که مدتی قبل درباره «لزوم گرفتن مالیات شهری از مردم» سخن گفته بود.

او این صحبت‌ها را در مصاحبه با شرق مطرح کرده و حتی اعتراض کرده بود که چرا مردم را به پرداخت واقعی هزینه‌های شهری مجبور نمی‌کنیم ![۳]

او در مقطعی دیگر نیز در همین رابطه تأکید کرد: «هر کسی در شهر تهران زندگی می‌کند، باید هزینه زندگی در آن را بپردازد. در تمام دنیا این امر مرسوم است که هزینه زندگی در شهرهای بزرگ بیشتر از حومه باشد، برای همین بسیاری تشویق می‌شوند در خارج از کلانشهرها زندگی کنند .»[۴]

نفر بعدی در این پرونده محمود میرلوحی است که چندی قبل به پایین بودن قیمت بلیط مترو در تهران اعتراض کرده و اینطور گفته بود که قیمت واقعی بلیط مترو «۱۰ هزار تومان» است ![۵]

اما این صحبت‌ها پایان ماجرا نبودند...

شهردار حناچی هم چندی قبل نشان داد که تئوری‌هایی برای پول گرفتن از مردم دارد.

او طی اظهاراتی با بیان اینکه در بسیاری از کشورها اگر زباله بخوبی تفکیک نشود شهروندان متحمل جریمه‌های سنگین می‌شوند، اظهار می‌کند: استفاده از سازمان‌های مردم نهاد، افزایش حساسیت شهروندان نسبت به کاهش پسماند و «افزایش هزینه تولید زباله» سه راهکاری هستند که می‌توانیم برای کاهش تولید پسماند از آنها استفاده کنیم .[۶]

*آقای همیشه تکذیب...

محسن هاشمی اکنون در مقابل این سؤال قرار دارد که این همه طرح و تأکید و زمزمه برای سرکیسه کردن مردم تهران هم آیا مربوط به «دوران قالیباف» است؟!

او در حالی این روزها به استخوان زیر ساطور شورای شهر تهران و «شهردار ناکام تهران» تبدیل شده که هر روز مجبور است برای اظهارات عجیب شورایی‌ها دست به تکذیب و انکار بزند و یا توجیهاتی مثل «مربوط به قالیباف» است را بیان کند.

هاشمی که ابتدا طرح پولی کردن تونل‌های تهران را انکار کرده بود و اکنون می‌گوید این طرح یک قانون مربوط به دوران قالیباف است؛ پیش از این و در جریان تأکید میرلوحی بر ۱۰ هزار تومان شدن بلیط متروی تهران نیز گفته بود: «مدیریت شهری تهران هیچ برنامه‌ای برای افزایش قیمت بلیت مترو ندارد .»[۷]

با این اوصاف هیچ چیز در آینده مشخص نیست.

و شاید چند روز دیگر محسن هاشمی از تصویب ۱۰ هزار تومان شدن بلیط متروی تهران بر اساس طرحی در دوران قالیباف خبر بدهد!

***

1_mshrgh.ir/928288

2_mshrgh.ir/928288

3_ mshrgh.ir/843327

4_ mshrgh.ir/843327

5_ http://aftabnews.ir/fa/news/564179

6_ mshrgh.ir/926512

7_ http://aftabnews.ir/fa/news/564179

منبع: مشرق

کلیدواژه: بازار سکه و ارز اعتراضات فرانسه بودجه 98 جام ملت های آسیا اصلاح طلبان پیروز حناچی تونل های تهران رقص شورای شهر تهران شهرداری تهران فتنه اقتصادی قالیباف مالیات محمدعلی نجفی وبلاگ مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۸۹۱۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکذیب وجود آرسنیک در آب سد تالوار همدان

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، فرهاد بختیاری‌فر، یکشنبه ۱۶ اردیبهشت در جلسه بررسی انتقال آب تالوار به شهر بهار، اظهار کرد: سال گذشته با تلاش‌های فراوان آب تالوار به همدان رسید، چاره‌ای جز استفاده از آب تالوار  نداریم ضمن اینکه تالوار از نظرحجم آبی بسیار مطمئن است.

وی افزود: آب تالوار طبق استانداردها تصفیه می‌شود و خروجی خوبی دارد و موضوع طعم و مزه آب انکارناپذیر است اما با این حال آب تالوار آرسنیک ندارد و با دستگاه آرسناتور دائماً آرسنیک آن اندازه‌گیری می‌شود که آرسنیک نداشته باشد. 
  
بختیاری‌فر، آب تالوار را برای مردم بهار امتیاز خوبی برشمرد و گفت: هنوز ذائقه مردم در بهار و همدان به این آب عادت نکرده است و مجبور به اختلاط آب تالوار با چاه‌ها و چشمه‌ها در همدان هستیم تا رضایت‌مندی آن بیشتر شود. 

مدیرعامل آب و فاضلاب استان همدان اختلاط آب در بهار را به‌علت وجود نیترات بالا در آب بهار به عنوان راهکار همیشگی دانست و خاطرنشان کرد: میزان نیترات در آب‌های دشت بهار بسیار بالا است و آن‌هم به‌علت کشت بی‌رویه و کم شدن منابع آبی است.

آبی از سمت شهرستان بهار به همدان انتقال داده نمی‌شود

بختیاری‌فر، خروجی آب دشت بهار در سال‌های گذشته را ۱۲۰۰ لیتر در ثانیه برشمرد و اظهار کرد: در گذشته میزان خروجی آب بهار بسیار بالا بود اما در حال حاضر در مجموعه چاه‌های بهار سه تا چهار لیتر در ثانیه آب خروجی دارد که تابستان منجر به قطعی آب می‌شود ضمن اینکه آبی که الان در بهار مصرف می‌شود، همان آب شربی است که در همدان از آن استفاده می‌شود و آبی از سمت بهار به همدان انتقال داده نمی شود. 

فرماندار  شهرستان بهار هم با اشاره به مشکلات به‌وجود آمده شهر بهار در حوزه آب شرب و شرح حادثه به‌وجود آمده در خطوط لوله انتقال آب بهار و استفاده از آب تالوار به همراه چاه‌های مورد استفاده در بهار تا ترمیم محل شکستگی آب گفت: با حادثه به‌وجود آمده با مشورت اداره آب تصمیم بر این شد که برای جبران کمبود آب بهار موقتاً از آب تالوار و مخلوط منابع دیگر آبی بهار در آب شرب استفاده شود. 

مجتبی فیض‌اللهی با اشاره به تلاش در تأمین آب تا برطرف شدن شکستگی لوله آب شهر بهار افزود: با اختلاط آب تالوار ممکن است تغییر مزه و بویِ آب رخ دهد و تا برطرف شدن کامل شکستگی لوله موقتاً این مشکل برقرار خواهد بود و اگر سیستم لوله‌کشی اصلاح شود مانند گذشته از آب بهار استفاده می‌شود. 

وی خاطرنشان کرد: به طور قطع ما مدافع حقوق مردم هستیم و از سال گذشته پیگیر اختصاص سهمیه آب تالوار به بهار بودیم اما تا زمانی که چاه‌های ما آب دارند نیازی به استفاده از آب تالوار برای شرب نمی‌بینیم.

امام جمعه بهار هم اظهار کرد: زمانی بخش اعظم آب همدان از بهار تأمین می‌شد، چرا زمانی که در ثانیه ۱۲۰۰ لیتر آب به همدان می‌رفت موضوع نیترات بالای آب مطرح نبود؟ 

حجت‌الاسلام رضا مصباح با اشاره به اثر نیترات ناچیز کشاورزی در آب گفت: وقتی سطح آب بالا باشد، پساب کشاورزی در آن اثر گذار می‌شود اما وقتی سطح آب ده‌ها متر پایین است، پساب کشاورزی در آن اثر ندارد. 

وی در ادامه به ارائه راهکار پرداخت و مطرح کرد: مسأله ما این است که در زمین بهار چاه‌های آب وجود دارد و بهار در بدترین وضعیت آبی در دو سال پیش به داد همدان رسید و سلامتی مردم از همه چیز برای ما مهمتر است. 

مصباح با بیان اینکه وارد کردن آب طعم‌دار به چرخه آب شرب در قاعده انصاف نیست، گفت: بهار آب دارد، اگر حالا آب طعم‌دار را به مردم بدهید انصاف نیست و باید اعتماد مردمی حفظ شود. 

وی با تأکید بر اینکه از مسئولان می‌خواهیم اگر آب بهار به همدان می‌رود آن را به بهار برگردانند، افزود: یکی از راهکارهای مهم برای حفظ منابع زیرزمینی، انسداد چاه‌های غیرمجاز است.

مصباح تصریح کرد: باید برای حفظ منابع زیرزمینی آب در شهر بهار چاره‌ای اندیشیده شود که یکی از آن‌ها بستن چاه‌های غیرمجاز آب است که چندین برابر آب شرب بهار از منابع زیرزمینی به صورت غیرمجاز برداشت آب می‌شود.

دیگر خبرها

  • خطا در خرید اینترنتی بلیط اتوبوس
  • قیمت بلیط هواپیما تهران استانبول
  • لزوم تشکیل یک نهاد برای تأیید صلاحیت سخنرانان/ چالش ارز؛ ‌ همه منتظر اقدام و عمل دولت
  • جریمه ۷۹ میلیون دلاری شرکت هواپیمایی به خاطر فروش بلیط
  • ◄ متروی قم در پیچ ؛ واگن 6 میلیاردی به 51 میلیارد رسید!
  • صدور مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری دست دوم
  • اجرای بیش از ۴ کیلومتر حفاری تونل خط چهار مترو مشهد
  • انجام ۴ کیلومتر حفاری تونل خط ۴ متروی مشهد
  • مجوز واردات ۲ هزار دستگاه اتوبوس برون شهری صادر شد
  • تکذیب وجود آرسنیک در آب سد تالوار همدان